
Karbonlagring
Vi er opptatt av å ta vår del av ansvaret for en bærekraftig utvikling. Vi jobber kontinuerlig med å redusere klima- og miljøbelastningen knyttet til vår virksomhet. For oss betyr dette at vi i alt vårt arbeide skal ha gjensidig respekt for å ivareta mennesker, samfunn og miljø i egen virksomhet og i hele leverandørkjeden.
Vi har produksjon i flere land, og i forbindelse med vårt nye karbonlagringsprosjekt settes søkelyset på India. Karbonlagring via biokull er anerkjent som en av de få permanente karbonfjerningsteknikkene. Prosessen bidrar til å fjerne CO₂ fra atmosfæren og lagrer det permanent i faste karbonater, som brukes som gjødsel (biokull) - og i 2025 skal vi fjerne 70 tonn CO₂-ekvivalenter.
FN ser på biokull som en del av løsningen for å nå klimamålene i Parisavtalen. Vi ser på det som en måte å gi tilbake til lokalsamfunnene der hvor vi har produksjon, i dette tilfellet India, samtidig som det reduserer utslippet vårt.


Samtidig som vi fjerner karbon, gir vi også en ekstra og velkommen inntekt til utvalgte bønder i India som lagrer karbon. Når biokull tilføres jorden, fungerer det som et karbonlager, samtidig som det forbedrer jordkvaliteten ved å øke vannholdingskapasiteten, redusere næringstap og fremme mikrobiell aktivitet.
Hva er biokull?
Biokull er en form for trekull produsert gjennom pyrolyse, en prosess hvor organisk materiale (f.eks. landbruksavfall eller annet biomasse) oppvarmes i et oksygenfattig miljø. Biokull produseres med oppvarming av biomasse med lite tilgang til oksygen. Karbonet åpnes på jakt etter O2 for å bli CO2, men når O2 ikke er tilgjengelig knyttes atomene sammen i stabile C-strukturer. Svart, fast, porøst og håndfast klimavennlig.
I samarbeid med Down to Earth skal vi i 2025 fjerne 70 tonn CO₂-ekvivalenter.
Carboneers er vår samarbeidspartner I India
Det Carboneers gjør, er å lage kull på «gamlemåten». Klimadataene er allikevel vitenskapelig beviste, og prosjektet er sertifisert av Carbon Standards International.
Selv om kullmiler og kullproduksjon er gammelt, er ikke biokull som klimatiltak mange år gammelt. Moderne biokullproduksjon har skutt fart etter 2018, da FNs klimapanel, anerkjente behovet for karbonfjerning, og biokull som en av teknikkene for dette.
Denne måten å lage kull på er fordelaktig på mange måter. Den er lett skalerbar og utnytter områder med store volumer restbiomasse og har lave oppstartskostnader.
I tillegg til at kunden får en verifisert karbonfjerningskreditt til markedsledende priser, får lavtlønnede bønder en ekstra inntekt på avfallet sitt. Biokullet som bringes tilbake til jordet der avfallet kom fra bidrar også i langsiktig jordforbedring.